De invloed van lettertypes op de overtuigingskracht van een boodschap

Met een webtekst wil je iemand overtuigen een handeling te doen, bijvoorbeeld verleiden tot het kopen van je product. Maar hoe doe je dat? Gebruik je een standaard, makkelijk leesbaar lettertype zoals Arial? Of maak je het persoonlijk met een lettertype dat handgeschreven lijkt? Dit is namelijk van groot belang voor hoe de tekst wordt verwerkt in ons brein, blijkt uit consumentenpsychologisch onderzoek. Het heeft zelfs invloed op hoe we een tekst beoordelen!

 

Invloed van het lettertype

Als je iemand wilt activeren tot een bepaalde handeling, is het van groot belang dat je het juiste lettertype gebruikt. Een kleine aanpassing in een tekst, bijvoorbeeld het lettertype, zorgt ervoor dat ons brein de tekst anders verwerkt. Dit gebeurt op onbewuste niveau in onze hersenen en de wetenschappelijke term hiervoor is ‘processing fluency’.

Met welk lettertype wordt een webtekst beter beoordeeld? ‘Handgeschreven’ lettertypes komen misschien wel persoonlijker over, maar een duidelijk lettertype zoals Arial is makkelijk en snel te lezen. Onderzoekers Song en Schwartz onderzochten hoe mensen op verschillende lettertypes reageerden [1]. Ze lieten twee groepen mensen een fitnessoefening lezen, waarna deze groepen moesten inschatten hoe lang ze over deze oefening dachten te doen. Eén groep las de oefening in Arial en de andere groep in een lettertype dat op handgeschreven tekst lijkt.

lettertype proces fluency

Resulaten
Een opvallende uitkomst was dat de groep die de tekst in Arial las gemiddeld 8 minuten en 12 seconden over de oefening dacht te doen. De groep die het handgeschreven lettertype las, dacht er maar liefst 15 minuten en 6 seconden over te doen. Waar komt dit verschil van 7 minuten vandaan?

 

Is het moeilijk of makkelijk te lezen?

Zoals je misschien al dacht, is het grote verschil hoe makkelijk leesbaar de tekst is. Arial is gemakkelijk te lezen en de mensen met deze tekst dachten de oefening dan ook bijna twee keer zo snel te kunnen uitvoeren. Een gemakkelijk te lezen lettertype zorgt voor ‘cognitive fluency’, de boodschap wordt makkelijk verwerkt door het brein. Hierdoor dachten de deelnemers ook daadwerkelijk dat de oefening ook relatief makkelijk en snel uitvoerbaar zou zijn. Het andere lettertype was moeilijker te verwerken voor de hersenen en hierdoor schat men de tijd voor de uitvoering ook hoger in. Als iets lastig te verwerken is gaan we analytisch denken en alle onderdelen van de oefening bewust doorlopen, hierdoor valt de tijdsinschatting hoger uit[2].

 

Conclusie

Zonder dat we het zelf doorhebben verwerken onze hersenen een duidelijk lettertype gemakkelijk en sneller. Hierdoor staan we onbewuste positiever tegenover de boodschap die makkelijk te verwerken is. Daarom is het van groot belang om een goed leesbaar lettertype te gebruiken als je iemand wilt overtuigen in een webtekst.

 

 

Bronnen
[1]: Song & Schwarz, 2008. If it’s hard to read, it’s hard to do. Processing fluency affects effort prediction and motivation. Association for psychological science, volume 19, number 10.
[2]: Alter, Oppenheimer & Eyre (2007). Overcoming intuition: Metacognitive difficulty activates analytical thought. Journal of Experimental Psychology: General, 136, 569–576.

Getagd met , , , , , ,
Geplaatst in BLOG: Conversie tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*